I morse i min ost

Ostjakten del 7
Datum: 21/3-08
Vart utfördes operationen?
På efterfest hemma hos två glada laxar som tyvärr led av stor brist på ost.
Vad hände?
På gund av den rådande ostbristen bytte jag skinkosten vi lånat tidigare på kvällen mot en bit hushållsost.
Hur kändes det?
Som ett jävla nerköp.
Hur reagerade ostinnehavaren?
Så som man reagerar när man får skinkost. Glad med andra ord.
Vilka effekter fick stölden?
Inga större effekter i och med att det inte ritktigt var en stöld utan snarare ett byte.
Användes några speciella redskap vid stölden?
Nej.
Betyg på osten : 1 av 10
Kommentar: Fan. Vad jävla dumt gjort asså.
Ostjakten del 6
Datum: 21/3-08
Vart utfördes operationen?
Hemma hos Li-britt, fantastisk ung man med imponerande hårsvall och glädje i blick.
Vad hände?
Det blev en låda skinkost som slank ner i väskan. fniss på det!
Hur kändes det?
Som ett helt nytt kapitel hade skrivits i ostjaktens historia, det var liksom mjukost! Score!
Hur reagerade ostinnehavaren?
Han sov. Tror jag.
Vilka effekter fick stölden?
Mätt mage, den var nämligen galet god!
Användes några speciella redskap vid stölden?
Nej, väska att smuggla ner osten i och smörkniv för att provsmaka.
Betyg på osten : 8 av 10
Kommentar: Otroligt god! Betyget dras dock ner något p.g.a den något artificiella smaken.
Ostjakten del 5
Datum: 21/3-08
Vart utfördes operationen?
I norra Odensala på en helfnissig kalastillställning
Vad hände?
Anna:
-Ta en ost!
Sofie:
-Okej.
Hur kändes det?
Jättejättejättebra.
Hur reagerade ostinnehavaren?
Han såg det aldrig, det var mycket trafik runt kylen vid tidpunkten
Vilka effekter fick stölden?
Ännu inga effekter. Lite fniss medförde det.
Användes några speciella redskap vid stölden?
Nej. Väska. Hand. Hand i väska. Osv.
Betyg på osten : 4 av 10
Kommentar: vanlig hushållsost, dock med en uppskattad eftersmak av...någonting annat.
Ostjakten del 4
Datum: 21/12-07
Vart utfördes operationen?
Hos billy boy i lugnvik
Vad hände?
Jag öppnade kylskåpsdörren och tog den
Hur kändes det?
Skönt i hjärtat, lite pirrigt, men skönt
Hur reagerade ostinnehavaren?
Han var så full att han inte märkte ngt
Vilka effekter fick stölden?
Inge, än så länge..^^
Användes några speciella redskap vid stölden?
Mina händer och en ciderflaska (flaskan användes mestadels för att hämta mod och kurrage)
Betyg på osten : 3 av 10
Kommentar: god, men inte alltför god. den hade ganska klen smak och kass konsistens
Ostjakten del 3
Datum: 21:a december 2007
Vart utfördes operationen?
Hemma hos Anna Moberg
Vad hände?
Vid halv sextiden på morgonen kom jag PLÖTSLIGT på att jag inte stulit någon ost under kvällen. Därför smög jag med en orms smidighet ner i köket för att stjäla skatten!
Hur kändes det?
Lite märkligt eftersom jag blev tvungen att förklara stölden för min tillfällige kompanjon som inte riktigt uppskattade the fine art of oststöld.
Hur reagerade ostinnehavaren?
Förnöjt!
Vilka effekter fick stölden?
Inga större effekter.
Användes några speciella redskap vid stölden?
Tonårspojke.
Betyg på osten: 1 av 10
Kommentar: Vedervärdigt!!!
Ostjakten del 2
Datum: 17:e december 2007
Vart utfördes operationen?
I Casa del Hedström
Vad hände?
Föst stal vi två ostar, en brie och en getost. Sedan gjorde Sofie det klantiga misstaget att berätta för den biträdande ostinnehavaren att det fattades ost, vilket ledde till att en av ostarna, brien, återlämnades.
Hur kändes det?
Mycket bra! Även om brieförlusten så klart sved.
Hur reagerade ostinnehavaren?
Med oro i blick och dansanta rörelser. Sedan krävde vederbörande en reklamering av varorna.
Vilka effekter fick stölden?
Tack vare våra löften om osttallrik fick vi med oss TVÅ, ja ni läste rätt, TVÅ vitala män hem. En av dem var dessutom krigsmålad med genitaliemotiv.
Användes några speciella redskap vid stölden?
Jackficka.
Betyg på osten: 10 av 10
Kommentar: En utsökt getost!
Ostjakten del 1
Operation utförd av: Sofie
Datum: 2:a september 2007
Vart utfördes operationen?
Hemma hos Anna
Vad hände?
Jag matade män med den. De behöver mat så här års.
Hur kändes det?
Varmt.
Hur reagerade ostinnehavaren?
Med glatt humör. Lite trött dock. Tidigare på kvällen hade något bränt ett hål i hennes matbord. Sånt sätter spår.
Vilka effekter fick stölden?
Mätt mage samt stark ostsmak ur munnen på en av de drabbade.
Användes några speciella redskap vid stölden?
Ja, hyvel (ost, inte rak)
Betyg på osten: 6 av 10
Kommentar: vanlig hushållsost men med en illasint bismak
fakta om ost
Ost är en mejeriprodukt som tillverkas av mjölk (eller någon annan mjölkprodukt) genom att protein- och fett-innehållet fås att stelna (koagulera) och resterande, i huvudsak vatten och vattenlösliga ämnen, avskiljs. Osten utgörs av merparten av mjölkens fett, protein (kasein) och kalcium, och den avskiljda så kallade vasslen av vatten, vattenlösliga proteiner, mjölksocker (laktos) samt en del mineraler och vitaminer.
Ko-, get- och fårmjölk är de vanligaste mjölktyperna som används för framställning av ost. Det finns även tillverkning av ost gjord av buffel, älg och till och med något så underligt som lejonmjölk. Den sistnämda tillverkades någon gång under romartiden och det sägs att man blir modig av att äta lejonost.
Ordet ost är belagt i svenskan före 1520 och kommer från fornsvenskans oster. Ost är ett nordiskt ord besläktat med latinets jus som betyder ?soppa?, ?sås?. Engelskan cheese, spanskans queso och tyskans Käse, m.fl. kommer från latinets caseus med samma betydelse, medan franskans fromage och italienskans formaggio kommer av latinets formaticum med betydelsen ?tillverkad i form?. På bosniska heter ost sir, polska - ser, ryska ? сыр, slovakiska ? sir, tjeckiska ? sýr och på ungerska ? sajt.
Tillverkning
Osttillverkningen kallas ystning. Den inleds oftast av olika former av förbehandling, som (låg-)pastörisering och standardisering av fetthalten, och därefter tillsätts ämnen som gör att ostmassan koagulerar och avskiljs från vasslen. Oftast utgörs tillsatsen av löpe som innehåller enzymer som sönderdelar mjölkproteinet (kasein) och fäller ut parakasein, och därvid gör att ostmassan stelnar. Olika sura ämnen såsom vinäger eller saft från citroner kan också användas. Denna surgörning får det kemiska komplex som kaseinet normalt bildar med kalciumfosfat att kollapsa, vilket också leder till att ostmassan stelnar. Förutom löpe eller syra brukar också mjölksyrabakterier tillsättas, vilket får laktosen att jäsa till mjölksyra som ytterligare sänker pH-värdet i osten.
I ystningen ingår också mekanisk bearbetning, så kallad brytning, som påskyndar avskiljningen av vasslen från ostmassan.
Efter koaguleringen pressas ostmassan i formar och får resterande vassle att avgå. Vid pressningen avgörs om osten skall bli grynpipig (till exempel hushållsost) eller rundpipig (till exempel Grevé). Om osten pressas under vatten (vassle) så blir den tätare och då kommer piporna i osten under lagringen att bli runda. Piporna bildas då mjölksyrabakterierna bryter ner laktos och bildar koldioxid som biprodukt. Osten efterbehandlas efter pressning ytterligare och får olika former av tillsatser beroende på typ av ost. Exempelvis brukar osten ofta saltas i saltlake. Osten förses också normalt med någon form av skyddande hölje, till exempel paraffin eller ett lager av mögelsvamp som får växa en tid på ytan. På senare tid har också lagring i en speciell typ av plasthölje gett upphov till en ost utan omgivande skorpa.
Slutligen följer sedan en kortare eller längre lagringsperiod beroende på vilken typ av ost det är. Lagringen sker under noggrann kontroll av luftfuktighet och temperatur som också är olika beroende på osttyp.
Historia
Ost är känd sedan tusentals år. Ett av de äldsta skriftliga beläggen för dess existens finns i Första Samuelsboken i Gamla testamentet i Bibeln. Där befaller den åldrige Isais sin yngste son David att gå med diverse proviant till sina bröder som är med i kriget mot filistéerna, samt att därvid även medföra "tio ostar" till brödernas överhövitsman (1 Sam, 17:18). Också i babyloniska och egyptiska dokument finns belägg för ostproduktion.
Det var i osten man först fann aminosyran tyrosin, varför det grekiska ordet tyros fått ge namn åt denna. Vårt skandinaviska ord "ost" och det finska "juusto" kan härledas från den indoeuropeiska ordstammen "justa"
Det enda realistiska sättet att få tag på ostlöpe är i magen till en diande kalv, där den kan tas tillvara vid slakt. Ett antal djur kan ge löpe på detta sätt, framför allt nötkreatur. Eftersom tecken på användning av ost finns spårade närmare 10000 år tillbaka kan vi anta att tillvaratagandet och bearbetandet av löpe, liksom den tamboskap som är nödvändig (för mjölkproduktion) för vidare framställning av ost, varit kända så länge. Processen är inte trivial eller något man enkelt sluter sig till.
Nord- och Sydamerikas indianbefolkning saknade löpe-producerande tamboskap men ost framställdes i flera andra områden, framför allt i tempererade klimat. De områden som i större utsträckning framställt ost är desamma som i övrigt tillvaratagit mjölk från nötkreatur, det vill säga Asien och Europa (jämför laktosintolerans).
Klassificering av ost

Det uppstår alltid problem vid klassificering av ost. Man kan välja utseende, användningsområde, tillverkningssätt, mjölktyp (fårost, getost) med mera. Nedan följer tre olika gupper.
Ostens konsistens
- Mycket mjuka (80% vatten)
- Nästan alla färskostar utom Feta
- Mjuka (50-70% vatten)
- Halvhårda (40-50% vatten)
- Snittostar: Gouda, Morbier, Port Salut, Tilsiter
- Grönmögelostar: Gorgonzola, Roquefort, Stilton, Ädelost
- Hårda (30-50% vatten)
Ostskorpan
Processer
- Färskost, ost som inte lagrats
- Opressad, lagrad
- Pressad, lagrad
- Uppvärmd, pressad, lagrad
Ost utan mjölk
Bönost, även känd som sojabönsost, tofu eller doufu, är en färskostsliknande produkt som framställs av sojabönor på ett sätt som liknar vanlig osttillverkning. Sedan mycket länge en viktig proteinkälla i Östasien har bönosten i Europa lanserats som ett alternativ till vanlig ost. Kommer i olika hårdheter (dock aldrig så hård som vanlig hårdost) och även med vissa smaktillsatser.
Sagt om ost
- "En dessert utan ost är som en skönhet som saknar ett öga"(Jean Anthelme Brillat-Savarin, La physiologie du goût).
- "Hur skall man kunna styra ett land som har 258 sorters ost?" (uttalande som tillskrivits Charles de Gaulle).
- "Ost är ost och alltid möts vi två" (Majestix på vägen till en hälsokur för sin krånglande lever i Uderzo/Goscinnys Asterix - Romarnas skräck).
vi två <3 ost
